SIDAN ÄR UNDER UPPBYGGNAD
När du lämnar det vackra Torsång bakom dig och fortsätter mot Vika åker du längs Lillälven, leden mellan Runn och Dalälven. Båttrafiken lockar många intresserade speciellt vid midsommartid då älven är fylld med ”yachter”.
Vägen slingrar sig sedan mellan Truttjärn och Runn, där det alltid förr var översvämningar på våren, och så kommer du till byn Tronsjö. Vidare förbi åkrar, hagar och små skogsområden når du slutligen till skylten som visar till Dalviksberg strax innan Dalviks kvarn.
Klicka på bilderna för förstoring !
När du förstorat en bild kan du fortsätta se bilderna i full storlek genom att klicka på högra delen av bilden för framåt eller vänstra delen av bilden för att se tidigare bilder
Uppför ”berget” till gården Dalviksberg eller Kristinagården som den av tradition kallats av byborna. Här har du en fin överblick över byn och en vidunderlig utsikt över Milsbosjön som här når sitt slut,” Vik” i bynamnet, kanske.
Byn med det spännande namnet dyker upp efter ungefär 1 km färd på en smal men välpreparerad väg, med en underbar vy över Milsbosjön till höger.
Att denna by var på väg att avfolkas och riskera att dö ut, kan man inte se idag. Nyskaparanda och bevarande av gamla traditioner och näringar har accelererat i takt med att den yngre generationen har här funnit sin livsuppgift.
Att byn av gammal hävd är en jordbruksby ter sig naturligt när man ser de naturliga förutsättningarna, bördiga åkrar som vilar på sluttningarna ned mot sjön, med storskogen som en skyddande ridå med möjligheter till att hämta både ved och timmer.
Byn har gamla anor, ja enligt traditionen är Dalviksberg en av drottning Kristinas välbesökta gårdar, därav namnet Kristinagården. Förresten innan du nått avtagsskylten till Dalviksberg har du glidit nerför nerför branta backen som kallas Kristinabacken där drottningens ekipage skall ha kört överstyr.
3/11 -07 Första pudersnön, västra delen av Milsbosjön.
26/11 -07 Vinterbild, östra byn.
Kallt, kallt. Harens spår leder ner till Milsbosjön.
Bilder från Dalviksberg
Trädgårdsgäst.
Tidig morgon strax utanför husknuten.
Oliver och Wilmer på Milsbosjön.
19/12 -07 Vinterkväll med vacker solnedgång, Milsbosjön.
Dalviksberg. Brygga på nv delen.
Pilfink som hittat sin favoritplats mitt i byn.
HYGGET.
14/9 Det nya hygget på skogsvägen mellan Dalviksberg och Milsbo skapar nya vyer över Milsbosjön.
14/9 Jakttornet får plötsligt vid utsikt.
14/9 Dessa fantastiska maskiner. Skördaren
15/9 Hyggesstädning efter bortforsling av virket.
15/9 Allt är inte guld som glimmar.
16/9 Vad kommer nu att hända med detta gigantiska byggnadsverk ?
13/11 Efter en veckas dis och regn så ligger byn i tyst väntan på Kung Bore. Dalviksberg.
Allt är förberett. Norra Milsbosjön
16/11 Morgonens snöfall ligger kvar i bergen. Molnbanken antyder att ännu ett oväder är på gång. Sen em.
Har Du bilder från Gamla Dalviksberg som Du vill låna ut till mig och tillåta att jag får publicera dem här på sidan, tag kontakt antingen via mail eller annat lämpligt sätt. Jag scannar in bilderna och Du får naturligtvis bilderna tillbaka.
Mailadress: leif@ellwenaturfoto.se
Klicka på bilderna för förstoring.
När du förstorat en bild kan du fortsätta se bilderna i full storlek
genom att klicka på högra delen av bilden för framåt(Next)
eller vänstra delen av bilden för att se tidigare bilder (Prev)
Bilden är troligtvis från de första årtiondena under 1900-talet. Familjen Björklund samlad på den övre verandan som senare byggdes in och glasades. Elin står till vänster på verandan med sin dotter Svea.
Hans Björklund. Den låga dörren bakom, till vä på bilden, döljer den mycket branta trappen ner i underjorden till jordkällaren.
16/10 1934
Det fanns gott om barn i Dalvik på 30-talet. De gick i skola i byggnaden där vägen mot Långlandet och Finnäset svänger av från stora landsvägen. Det var en typisk C-skola med alla klasser i samma sal. På slutet av 30-talet hette lärarinnan Mimmi Nordenstam och bodde i en liten lägenhet på övervåningen. Skolan lades ner någon gång på 40-talet, och barnen fick skolskjuts till Torsång. Mimmi Nordenstam gifte sig sedermera med Vilmar Sandbergs far
Skolan ägdes av bysamfälligheten. Sedan verksamheten upphört, hyrdes den ut till sommargäster. För att stoppa ett tilltagande förfall blev den på 60-talet permanentbostad för en bybo, en förtidspensionär. Han höll grisar och höns och försökte väl så gott han kunde hålla byggnaderna i stånd. Med tiden blev han mer och mer alkoholiserad, och när han så i fyllan och villan orsakat en eldsvåda som höll på att ödelägga hela skolan, måste han flytta. Byn bekostade en genomgripande renovering av skolan och den är numera såld
Elin står ute på gårdsplan med sitt kära får. Mjölkrukorna står på tork på bänken bakom. Dörren till höger leder ner till den underjordiska matkällaren
Waldemar efter avslutat dagsverk. Gengastraktorn krävde nog sin man för att fungera bra. Att bilden är av senare datum ser vi på att verandan är inbyggd
Sommaren 1948. Barnbarn njuter av landsbygden.
Tyvärr är det övre vä originalfotot spegelvänt .
Skördetider förutsatte att alla hjälptes åt. Waldemar och Elin står längst bak till vänster på vagnen.
Waldemar och Elin med mågen som chaffis.
Grålla, en av favorithästarna. Här får hon ge allt inför den branta backen
upp till gården. Waldemar håller i tyglarna.
Grålla blir väl omhändertagen. Dessvärre är orginalfotot spegelvänt.
Kanske kan någon hjäpa till att identifiera herrarna.
Slåtter med traktor. Nv Milsbosjön i bakgrunden.
Waldemar kör traktorn, men jag kan inte ännu identifiera medhjälparen.