Dalarna är inte känt som orkidéernas förlovade land, men som du ser av bilderna här nedan finns ett förhållandevis stort antal spridda över länet.
En del arter har av naturliga orsaker smygit sig ut ur vår landskapsflora, de har helt enkelt inte förmått anpassa sig till vårt klimat eller av olika anledningar fått sin livsmiljö förändrad.
Närmast tänker jag på den lilla lokal i Smedjebackens kommun som Adam och Eva lyckats befästa sig i under några år, men som nu troligtvis är borta, för gott.
Jag visar på denna sida visa de orkidéer som jag under några år på -80-talet lyckades dokumentera med kameran. Bilderna är förstås diabilder som scannats för att här kunna visas.
Nytagna bilder är fotade med digitalkamera Nikon D80/D300 och macroobjektivet Nikon 105/ 2,8.
KLICKA på bilderna för förstoring!
Klicka du här så kommer du min sida med Svenska orkidéer.
Adam och Eva. Växtlokalen i Smedjebacken. Skannad bild.
Adam och Eva. Smedjebacken. Skannade bilder. Fotad 1986
Några svårupptäckta orkidéer: Grönkullan( Coelloglossum viride) är fotograferad i Nyberget, Smedjebackens kommun, liksom den säregna plantan med Tvåblad ( Listera ovata). Här med något så ovanligt som 4 blad på stjälken.
Kommentera gärna efter bilderna !
Spindelblomster( Listera cordata) är inte heller lätt att upptäcka. Här en grönfärgad från Nyberget, Smedjebacken, och den röda från reservatet Jätturn, Smbn.
Några Dactylorhiza- arter: Ängsnyckel, Sumpnyckel och Blodnyckel.
Ängsnyckeln (Dact. incarnata) växer i Jätturnreservatet. Sumpnyckeln (Dact. traunsteineri) är fotograferad på Brittas Rönning i Ludvika Kommun. I Boda kommun finns en liten lokal med Blodnycklar ( Dact. cruenta) vid Jutjärns kalkbrott.
Varianten av Jungfru Marie Nycklar ( Dactylorhiza maculata), kallad ballerinorna, tillhör också Dactylorhiza-släktet, liksom Skogsnyckeln ( Dactylorhiza fuchsii) fotograferad i Ludvika kommun.
Mossnyckel ( Dactylorhiza sphagnicola). Smedjebackens kommun med pollinerande humla. Huvudet täckt av pollinier.
Brudsporre( Gymnadenia conopsea)
Nattviol ( Platanthera bifolia ). OBS spindeln i Nattviolen till höger.
Grönvit Nattviol (Plat. chloranta). På växtplatsen i S. Dalarna
Våra två Epipactis- arter: Purpurknipprot ( Epipactis artrorubens) och Skogsknipprot ( Epipactis helleborine)
Den mest spektakulära och mest kända av våra orkidéer: Guckusko ( Cypripedium calceolus). Här fotograferad i Säters kommun. Den under bilden är varje orkidots dröm; en nyupptäckt, orörd Guckuskolokal. Nybrännberget Ludvika kommun.
Korallroten ( Corallorhiza trifida) har fått sitt efter det säregna rotsystemet. I mitten Myggblomster (Hammarbya paludosa)fotade på Tomossen, Ludvika kommun. Nederst: Knärot( Goodyera repens ) från Dalviksberg.
Längst upp i norra Dalarna finns denna utsökta orkidé; Norna ( Calypso bulbosa ). Till höger är den i sin yttersta färgprakt.
Skogsfrun( Epipogium aphyllum ) i Idkerberget, Borlänge kommun.
Arter som upptas av DABS, men som jag inte fotograferat på lokalerna i W-län utan i angränsande län.
Lappnycklar (Dactylorhiza lapponica). Till höger Nästrot ( Neottia nedus-avis)
Hej,
Jag har en förfluten i Dalarna där bl.a. höll jag på med studie av bla. guckusko och skogsfru. Jag bor sedan 1992 i Kristianstad där som seniör (77) fortf. intresserad i deras orkidéer. På senare tid har jag börjat att skriver artiklar om bl.a. Svensk orkidéer i bl.a. amerikanska orkidétidskrifter. Jag har en hel del egna bilder plus att har tillgång till många andra av min granne, naturfotografen Sven Birkedal, Åhus. Ibland saknar jag dock bilder på en del Dactylorhiza arter och underarter och undrar om jag får använder en del av Dina bilder, vilket jag naturligtvis referera till i min text. Vill Du ha min referenser kan jag hänvisa till SLU, DABS (Dalarnas Botaniska Sällskap) där jag bla. figurera som rapportörer samt medförfattare rera i Dalafloran och boken om sällsynta arter. Liksom även Naturvårdsenheten hos Länsstyrelsen i Dalarna – Jonas Bergkvist. Jag är också flittig fotograf i Facebook gruppen – blommor.nu. Var vanlig hör av Dig. Med bästa botaniska hälsningar
Fred Campbell, tel: 0708 – 234 291
Hej Fred.
Det är helt ok. Jag minns dig från min orkistid när snurrade runt o letade bla guckusko. Träffade på dina provområden, om jag inte minns fel i Siljansbygden.
Mvh
Leif Wickman