Polyfotos skyltfönster på 1:a advent;
****************************************************************************************************************************
Framsidan på almanackan
Nu finns Frostbrunnsdals almanackan att köpas på POLYFOTO, Borlänge Centrum.
Pris 149 kr
Boken ”Frostbrunnsdalen-en resa i tiden”, Foton från dalen ( i almanackan) och Almanackan i skyltfönstret hos Polyfoto i Borlänge
Klicka på bilderna för att förstora. Alla bilderna är copyright-skyddade.
Januari (Söder om hängbron) Februari (Källområdet) Mars(Källorna)
April (Forsärla) Maj (Norra stigen) Juni (Källorna)
Juli Augusti (Källområdet) September ( Bäck vid källan)
Oktober ( Vy mot Kyrkan) November (Dalstugan) December ( Domarringen)
20:e december
Vädret är som vanligt; disigt, isigt, +4 grader och mörkt. Hittade ett gäng sångsvanar vid Torsångs kanotstadion som mest låg o vilade.
Ett gäng som däremot inte låg och vilade var The Lost Vikings som fräste runt på Dalälven utanför Torsångs Café
Ett stort antal skogshöns visade upp sig vid Hälgeberget idag. Svårfotat i det mycket dåliga ljuset.
****************************************************************************************************************************
Gråspett Sparvuggla spyr upp en spyboll
Tusenfotingen
En liten gäst i FROSTBRUNNSDALEN; Hermelin eller även kallad Lekatt i vinterpäls. Kroppslängden är cirka 16 till 29 centimeter, svansen är 8 till 12 centimeter. Hanen är större än honan. Hannar når en vikt upp till 450 gram medan honor bara blir upp till 150 gram tunga. Den skiljer sig från småvesslan bl.a. genom att den har en svart hårpensel längst ut på svansen
12:e december
Soligt idag och några plus-grader, glashala vägar. Tog iaf en tur upp till Hökugglehygget. Stråk av dimma gled längs med hyggeskanten………
….och mitt ute på hygget satt den och jagade intensivt och var sen plötsligt helt försvunnen.
3:e december
Ingen hökuggla visar sig idag så det blir en bild av en pigg och välnärd ekorre från Bäcks fågelmatning i Mossbodarna.
****************************************************************************************************************************
22:e november
Äntligen; Strålande sol från klarblå himmel, några minusgrader och ingen blåst. Kan inte bli bättre! Så det fick bli en tur till Mossbodarna och Hökugglan, som idag visade upp sig i all sin prakt. Dessutom visade sig månen också, så varför inte hitta en vinkel där hökugglan ramades in av månen.
En snabb dykning och tillbaks till favoritrakan med lunchen i klorna
16:e november
På väg upp till Mossbodarna visade sig Hökugglan på första hygget på vänster sida av vägen. Tyvärr långt ute på hygget mot skogskanten men det fick bli en bild iaf.
Några timmars fotande av småfåglarna vid Trönö fäbodarna i dag igen resulterade några sköna bilder.
Svartmesen poserar framför kameran.
Talgoxen ville även den vara med på bild idag.
Tofsmesen med det deformerade benet ville gärna visa upp den nya frisyren.
Senare på em dök en trolig kungsörn upp och seglade över Mossbodarna. Hökugglan hade då flyttat sig till högra sidan av vägen.
14:e november
Strålande sol efter en kylig morgon. På Vallvägen intet nytt, nåväl inte riktigt sant; en stor tjädertupp drog med ett brak upp ifrån vägen
Så turen gick till Mossbodarna, hökugglan anades i skogskanten vid Hästhagen. Bilder idag från fågelmatningen vi Trönö fäbodar;
Den lipande tofsmesen
Nötväcka, Svartmes och Tita
12:e november
Dags att komplettera fotoryggan med ett tele igen. Hämtade en gammal bekanting på Polyfoto; Canon 100-400, som genast fick bevisa sin klass. Mossbodarna och en hökuggla blev dagens fotoupplevelse
11:e november
Tidig rapport idag från Fatburen, Hedemora, att sjön var täckt av is och att purpurhägern var borta. Klockan 11.38 rapporterades en purpurhäger sträckande över Västerås, så den är tydligen på väg söderut ( tackolov)
9:e november
Idag rapporter om att purpurhägern har ett blödande sår vid näbbroten på vänster sida.
7:e november
11 dagar har den numera riksbekanta purpurhägern njutit av både stora och små fiskar i Fatburen utanför Hedemora, utan att visa tecken på att det är hög tid att dra sig söderut, till glädje förstås för alla naturfotografer och ornitologer. Jag är själv inget undantag. Lyckades idag få en skymt av den innan den smög sig in bland vassen igen.
****************************************************************************************************************************
Mina Bilder. Juni-Juli-Augusti-September-Oktober 2013
Vill du se fler bilder: KLICKA HÄR
****************************************************************************************************************************
26:e oktober
Det mesta av höstens färgprakt verka ha blåst bort och lämnar naturen kal och aningen ogästvänlig. Trots det så följer alltid kameran med. Det kan ju trots allt dyka upp något
Som här vid Glöttret, Torsång, ut över Runn.
Det är inte alltid man kan se regnbågen landa men här lyste den upp hela udden.
Tog en tur upp till vildmarken på Vallvägen. I dag var den befolkad av män i gula västar, kommradio och guns. Jag tog mig iaf upp till stora hygget där en torraka var belamrad av orrar, så fram med kameran och …….då plötsligt small ett skott bakifrån och alla orrarna försvann med blixtens hastighet. Så gjorde även jag för det skottet verkade komma alldeles för nära.
25:e oktober
Har under några dagar testat Canon 300/4:an som alternativ till ett längre tele. Ett mycket lätt objektiv som definitivt höll hög kvalitet, men för mina ändamål räckte det inte riktigt till. Den hade svårt att hinna med att fokusera flygande fågel och dessutom upplevde jag att skärpan inte var på topp. Så tyvärr får jag nog invänta 100-400/ II.
21:a oktober
Hela morgonen och fram emot lunchtid så täckte den tjocka dimman landskapet,
men så plötsligt löstes den upp och försvann:
Vy förbi Kanotstadion och mot Torsång
Hundratals kanadagäss passar på tillfället och fortsätter resan söderut
16:e oktober
Så är nu Canon telet 100-400/ returnerat till Cyberphoto. Det är tele nummer 2 inom en treveckors period som jag skickat tillbaka till dom, pga objektivets alltför dåliga skärpa etc.
Är alltså utan långtele igen så eg. borde jag hålla mig hemma men det funkar ju inte; skogen drar som vanligt. Och för 2:a gången utan långtelet så dyker det motiv upp där ett sånt tele vore på sin plats.
Förra gången, för någon vecka sedan, visade hökugglan upp sig uppe på Vallberget och idag spatserade två tjäder tuppar uppe i skogskanten på en åker strax innan Norbo. Så det bli Canons 180, macrot som fick leverera igen. Faktiskt helt OK.
Åkrarna nedanför Nyby och Nybrobacken får representera dagens höstbild. Objektivet denna gång är Canon 24-70/2,8
13:e oktober
Vid Truten, mellan Torsång och Vika, ligger dimman som ett täcke över sjön medan solen försöker tränga igenom och lysa upp landskapet till ännu en vacker höstdag.
12:e oktober
Det går inte att undvika att påverkas av den fantastiska, gula hösten utan det är bara att frossa för snart är den slut.
Turen gick som vanligt till Grängshammar,men passade på att ta några bilder över Lillälven mot Torsångs kyrka först.
Vy över Truttjärn.
En stunds paus vid Grängshammar River.
The sunspot
På en stolpe strax vid Knutshyttan dök plötsligt den ene efter den andre trollsländan upp, verkade vara alldeles nykläckta i sommarvärmen. Minst 4 st dök upp inom ett par minuter.
Naturens egna lilla trasselsudd
9:e oktober
Det går inte att undvika att imponeras av höstens fantastiska färgspel. Solen får fungera som en lampa som förstärker ljuset där jag vill ha det.
7:e oktober
Underbar höstdag igen. Idag är målet Vallvägen, Grängshammar, för att försöka återfinna Hökugglan.
Den hade flyttat sig ner mot Västerviksvägen där den satt och njöt i solskenet i toppen av en torraka på hygget, ganska långt ifrån vägen.
6:e oktober
En solig och vacker höstdag som bara måste dokumenteras. Så fram med 100-400:an för att testa den med lite höstmotiv.
På väg upp mot Noraå tog vi en avstickare på Kronbilsvägen
Uppe vid Noraå bruk och vy över sjön
Innan Torsång passerar vi Fårans utlopp………..
……….där ett gäng sångsvanar dyker upp.
4:e oktober
Det tog Cyber 3 dagar att skicka en ny 100-400 ! Fantastiskt. Tog en tur ner till Säterdalen, Norddalskvarn, för att testa 100-400:an
Passade på att fota lite höstmotiv;
Var är allt vatten i ån, som flyter genom Säterdalen
Canons 24-70/2,8 fick visa vad den går för, för att visa vilken enorm nivåskillnad det är i dalen.
2:a oktober
Köpte innan resan till Öland Canons 100-400/ för att ha ett tele med mig ner o fota ev fåglar. Nu visade det sig att objektivet missade skärpan totalt så nu går jag i väntans tider tider på ett nytt som Cyber skickade på direkten !
Passade iaf på att ta en tur upp i bergen via Vallvägen,Grängshammar, och naturligtvis kom en hökuggla med en sork i klorna flygande förbi mig. Utrustad med ett Canon macro blev det ju inte så lyckat men jag var iaf tvungen att dokumentera fyndet:
21- 29:e september
En fantastisk vecka på Öland med blå himmel och hyfsade vindar, som dessutom avslutades med Skördefesten som vi av tradition alltid besöker.
Den traditionella lök-tavlan med olika Ölandsmotiv varje år. Ventlinge.
Vad vore en vistelse på Öland utan ett besök på den mäktiga Eketorpsborgen, som alltid är under byggnad och numera utökas med en medeltida-del.
Tidsenligt klädd guide
Offerdammen med offerstenen (för slakten) i förgrunden.
Den gamla delen, Järnåldersdelen, med sina spännande byggnader
Fågelsträcken kom i gång i mitten av veckan när vinden svängde och blev nordlig. Fågelstationen på Ottenby räknar som vanligt sträckande fågel. Tisdag den 24 sept sträckte 109 755 vitkindade gäss förbi Ottenby !!
En som gillade mängden gäss var förstås Havsörnen. Här på sin dagliga utpost innan jakten drar i gång.
Ovanligt många röda Glador gled längs åsen;
Fjällvråkar kom som på ett utspritt radband flygande in över ön.
Storpoven letade föda längs fyrvägen.
Pilfinkar och gråsparvar drev omkring i enorma flockar
Havsstranden;
På stranden snurrade några Trollsländor runt, bl.a. denna mycket slitna:
Hittade en ny bekantskap till min fjärilsbok; Storfläckig pärlemorfjäril,
…..och även ett stort antal Mindre guldvingar.
19:e september
I Borlänge finns ett intressant naturområde med en mångfald av levande varelser. Det heter
Lus(t)myren, ett litet våtområde och med förhållandevis tät lövskog. Här samsas många fåglar och insekter, men tyvärr så naggas området ständigt i kanten.
Besökte området idag och tog några bilder. Några gräsänder, en och annan trollslända var de enda som visade upp sig.
15:e september
Stor fotbollsfest på Idunvallen idag, från tidig morgon till sen eftermiddag. Massor av åskådare förstås när det gäller pojkfotboll. Medaljutdelning som avslutning på dagen och säsongen.
Gustafs mycket duktiga p5-lag med sina ledare gav t.o.m. Brages pojklag en tuff match.
14:e september
Äntligen dök den upp; Canons 100-400 tele, från Cyber foto. Så det fick bli några snabba testbilder idag ifrån trädgården
13:e september
Dimmiga, kyliga morgnar men så kommer solen och visar sin pondus igen. Det dyker faktiskt upp en och annan rapsfjäril i trädgården, tackolov !
Några daggstänk fortfarande kvar på blommorna, men fjärilen har iaf hunnit torka.
11:e september
Dags nu att höja blickarna från fjärilsnivå till sträckande fågel och damma av telet igen.
6:e september
Det fantastiska sommarvädret fortsätter fortfarande in i september. På fjärilsfronten har det varit tomt och ödsligt, men idag fanns några rapsfjärilar i luften och t.o.m. en blåvinge snurrade runt i ölandstoken hemma i trädgården
24-25:e augusti
Vad vore lämpligare än en fjärilssafari till Fjärilsvägen strax utanför Grinduga. Strålande väder med värmande sol och svag vind. Målet var att hitta en för mig ny art, Eldsnabbvingen. Helst en hona med sina fantastiska ovansida, men ur led är tiden. Bara hanar visade upp sig. Men dom var inte heller fy skam 🙂
20:e augusti
Fjärilssäsongen börjar lida mot sitt slut iaf här i mina hemmamarker i södra Dalarna. Spännvallen var idag i det närmaste tom på fladdrande fjärilar.
Så vad vore lämpligare än att börja samla ihop sina fjärilsbilder från 2012- 2013, dvs den tid jag ägnat åt fjärilsfotografering. Vill du se några av bilderna/arterna så klicka på länken:
Min Fjärilsbok.
15:e augusti
Spännvallen visade inte upp så många fladdrande färgklickar idag. En var iaf Påfågelöga som njöt av värmen från solen. Den gångna natten var förhållandevis kylig:
Påfågelöga, en skönhet.
Guldvinge hona, ganska sliten:
Pärlemorfjärilar:
Skogspärlemor
13:e augusti
Oväder på G över hästhagen i Naglarby
12:e augusti
Snickardag igen, men som vanligt får aldrig kameran vila. Några bilder från trädgården:
Gammafly
Rapsfjäril
10:e augusti
På Romme flygplats var det inte så mycket aktivitet i luften. Det i särklass vackraste var iaf en Tistelfjäril som stannade upp ett par sekunder innan den fortsatte in över flygfältet:
Besök på Holmsjöarnas reservat på em. En intensiv Trollsländedag tydligen. Det virvlade av trollisar i alla storlekar och färger.
En orädd Sorgmantel satt mitt på grusvägen och lät sig fotograferas:
Kräftfiske i dag, så natten blev lång; tillräckligt lång för att få se en och annan nattfjäril snurra runt. Bland annat den Svartbältade fältmätaren på en av våra stolar.
7:e augusti
En snabbtur till Romme Airport gav en efterlängtad nyhet till Fjärilsalbumet: En Mindre Guldvinge !
Hemma i trädgården var det inte mycket som återstod av savfläcken där sorgmantlarna tidigare frossat. Idag satt där en något mindre och märkligare formad krabat; en Vinbärsfuks, här i profil. Det tog en stunds möda tolka bilden, men häftig blev den:
6:e augusti
Trädgården fylls av fräscha Citronfjärilar och även trollsländor. En Sorgmantel virvlade runt ett tag i den kraftiga vinden. Tar en snabb paus o iväg igen.
Blomsterprakten börjar minska snabbt i torkan, men några som lyser upp hela trädgården är liljorna…
…tyvärr verkar dom inte så lockande för fjärilarna.
5:e augusti
En sen eftermiddagstur upp till Vallvägen- Hälgeberget- Norbo finnmark gav väl inte alltför många tillfällen att fotografera. Dels var det ganska mörkt på skogsvägarna och dels så var det blåsigt. En Sorgmantel blåste förbi vid Hälgeberget, som för övrigt var helt befriad från fjärilar
Men några Silverstreckade pärlemorfjärilar strök längs vägkanten på de solbelysta gläntorna på väg mot Millionvägen. Både hanar och honor.
3:e augusti
Årets varmaste dag och barnbarnet Linus propsade på att åka till Spännvallen och fota fjärilar. Sån´t måste ju uppmuntras så det var bara att packa bilen och slå på AC:n och åka till Länsan. Citronfjärilar, Vitfläckiga guldvingar, allehanda Vitfjärilar, Påfågelöga, Nässelfjäril, Pärlemorfjärilar, Skogsgräsfjäril och inte minst Linus favorit: Tistelfjärilen. Dagen var räddad.
Skogsgräsfjäril
1:a augusti
Festandet på saven fortsatte även idag. Upptäckte ett märkligt beteende hos Sorgmanteln. Mycket irriterad på alla flugorna som satte sig på och framför den, placerade den benen brett isär och tryckte snabeln upprepade gånger mot flugan framför och sköt huvudet framåt. Troligtvis för att få bort flugan. Märkligt betende eller kanske en märklig tolkning av mig, inte vet jag ?
För övrigt så var trädgården fylld av fladdrande vita vingar, bl.a. den här:
Rapsfjäril, hane
31:a juli
Som vanligt i slutet av juli så dominerar blåvingarna området vid Lilla Loberget, men idag dök det upp både Vitfläckig guldvinge och Tistelfjäril. Nu var dom inte alls intresserade av att bli fotade, men det gick lättare med Skogsgräsfjärilarna som fladdrade runt både här och där.
En Blåvinge lyckades jag iaf hinna med; Hedblåvinge, hona:
Väl hemma i trädgården blev det iaf fart på gubben. Två Sorgmantlar + div flygfän hade hittat en rot som savade friskt efter att blivit skalad av gräsklipparen:
Sorgmantlarna hade problem med flugorna som ideligen gick till attack. Försvaret kan liknas vid hur våra hästar och kor försvarar sig, dom ruskar ju på sig. Sorgmantlarna slog med vingarna och ”ruskade” på så sätt av sig flugorna som kunde bli ända upp till 4-5 st på fjärilsvingarna samtidigt
Mätta och belåtna satte dom sig i björken och vilade innan dom drog vidare.
28:e juli
En liten trollis på ett strå var en av de få flygfän jag såg uppe på Bergebo Skidstadion, trots blommande renfana och tistlar
Tegelröd ängtrollslända hona
En tumnagelstor Kamgräsfjäril satt mitt på startlinjen:
27:e juli
Den här sotbruna fjärilen känner inte många igen…..
…men slår den upp sina vingar blir den förstås lätt att känna igen; Påfågelsöga.
De Vitfläckiga guldvingarna har dramatiskt minskat i antal. Endast ett fåtal hanar på ”benen” men nu dominerar honorna istället. Så det blir lite lugnare på vallen när inte de revirhävdande hanarna jagar bort varenda fjäril som visar sig i reviret
26:e juli
I dag premiär för mitt nya macro Canon 180/3,4. Kan inte vara annat än fullt nöjd med resultatet.
Vilket fantastiskt sommarväder, och vilken värme. Det enda tråkiga är att allting torkar bort. Blomsterprakt är ett minne blott, och därmed också svårare att hitta fjärilar i detta bruna landskap.
Men man får iaf söka upp platser som pryds av tistlar, som ger en del arter den näring de behöver.
Idag har jag sällskap av två unga entusiaster, Emil och Linus som jobbar hårt med sina telefoner för få några bilder.
Linus tex har gått i verklig närkontakt med en sliten Citronfjäril:
Den tycks ha bara en antenn kvar.
Alla är nu inte slitna, utan mycket fräscha som den här Citronfjärilshonan:
Jag känner bara en person som utan att tveka en sekund identifierar en Tistelfjäril på direkten. Unge Linus, 7 år, missar aldrig en tistelfjäril. Inte idag heller:
Denna guldskimrande Nässelfjäril är nog en av de vackraste jag sett:
Vitfjärilarna är alltid lite knepiga att artbestämma. Detta är iaf en Rovfjäril. (Uno Unger Det är en rovfjäril. Rent gul på bakvingens undersida skiljer den från rapsfjäril. Den liknande kålfjärilen har mer mörkt runt spetsen av framvingens baksida)
Lyckas fixa bästa ”macrobilden” vid dagens fotoäventyr
25:e juli
Känner mig lite off just nu. Har sålt mitt Canon 70-200/2,8 L IS USM II, för att ersätta det med ett riktigt macro Canon 180/3,4L. Men postverket vill inte hänga med i svängarna. Tror att den gamla tidens ridande postilhjon har fixat det snabbare än dagens bilburna ryttare 🙂
Men den som väntar på något gott………..
23:e juli
Den här lilla skarpingen satt på en av våra trädgårdsblommor. Frågan är: Vad månde bliva ??
Dennis Nyström: Larv av Blågrått kapuschongfly (Cucullia lactucae)
21:e juli
Spännvallen börjar också märka av torkan. Verkar finnas mest vädd, men dom är ju populära hos fjärilarna. Har observerat ett lite märkligt beteende hos guldvingarna: är otroligt agressiva och jagar bort alla fjärilar som kommer i närheten av dom. Och dom är ju faktiskt fortfarande i stor mängd; nästan uteslutande hanar.
Jag fick leta länge innan jag hittade en hona:
En ny generation citronfjärilar har sett dagens ljus:
Det går bra att samsas ibland:
19:e juli
Fick besök av en Skogsgräsfjäril på gräsmattan idag:
16:e juli
Spännvallen vid lunchtid idag. Soligt men som vanligt blåsigt. Dagens överraskning och höjdpunkt är en Vinbärsfuks som plötsligt dyker upp:
Hopfälld ser den ut som ett visset löv med ett tydligt c ingraverat på undersidan.
Skogsgräsfjärilen är som vanligt förhållandevis skygg och vill ogärna bli fotograferad:
Den Vitfläckiga guldvingehonan har fått konkurrens om buffén av en ivrig huml
13:e juli
Spännvallen på dagordningen igen. Varmt, soligt men även en störande vind vid fotograferingen.
Vitfläckiga guldvingar finns det mycket gott om, säkerligen ett 50-tal, men endast en hona virvlade förbi:
Några av de övriga påträffade arterna:
Brunfläckig pärlemorfjäril
12:e juli
Enligt Svensk Dagfjärilsövervakning verkar min Videfuksbild vara den första obsen i Dalarna. Kul.
Idag blev det endast tid till trädgårdsfotografering. Den färgstarka insekten är en Fyrbandad blombock:
En aningen sliten Pärlgräsfjäril fladdrade omkring på gräsmattan
11:e juli
Spännvallen på förmiddagen idag. Strålande sol, svalare än föregående dagar och äntligen inte fullt så blåsigt.
Dagens höjdare:
En sexfläckig bastardsvärmare
En mycket hungrig nässelfjäril.
Svavelgul höfjäril
Mindre tåtelsmygare
Jag slutade räkna de Vitfläckade guldvingarna när jag nått 20 st.
En sliten Vitgräsfjäril.
————————————————————————————————————————
Skorpionslända, hona. Är inte giftig.
9:e juli
Något svalare idag, men strålande solsken och tyvärr, hårda vindar.
Hittade iaf detta Hedblåvingepar som trivdes uppe vid Lilla Lotorpet i Grängshammar.
Hemma i trädgården satt en mörk fjäril ute på gräsmattan. Eftersom kameran alltid finns till hands blev det en bild på undersidan och en mycket dålig bild på en del av ovansidan. Om det nu är vad jag tror att det är, så är det en Videfuks en nog så ovanlig art. Observera de ljusa benen som är arttypiska. Endast tillfällig gäst i Sverige.
7:e juli
Spännvallen igen. + 35 grader, men blåsigt, dvs inte det mest ideala vädret för fjärilsfotografering. Men några bilder blev det iaf.
Svavelgul höfjäril
Ängspärlemorfjäril
Mindre Tåtelsmygare
Undersidan
6:e juli
Spännvallen i Länsan bjuder en mycket vacker nyhet idag:
En Vitfläckad Guldvinge, hane.
UPPLADDNING PÅGÅR !
4:e juli
3:e juli
Bredbrämad bastardsvärmare på en av Sveriges ovanligaste orkidéer; Salepsrot, som endast finns på Öland och Gotland.
Denna groteska ansiktsmask fanns plötsligt djupt där nere i gräset.
Gammafly, Autographa gamma, är en fjäril i familjen nattflyn som har fått sitt svenska namn av den silvervita teckningen som liknar den grekiska bokstaven gamma på framvingarna.
Slåttergräsfjäril, hane. Nästan försvunnen från Mellansverige.
Undersidan på Slåttergräsfjärilen, hane.
Orkidéer;
En vit Brudsporre. Honungsblomster. Salepsrot
27 juni
” I brist på bröd får man äta limpa” lyder ett gammalt talesätt som beskriver min fotodag bra. Dvs inga fjärilar idag men istället något som gläder en gammal orkidot:
Kärrknipprot (en av våra vackraste orkidéer) i blom:
25 juni
Fantastiskt att kunna sitta i trädgården och skåda rovfåglarnas jakt på sork över hagarna. I kväll ersattes hornugglan av den bruna kärrhöken!
Idag blev det en tur till Länsanvägen, inäga 500 m N Hästhagen igen, men nu på förmiddagen.
Det finns fler som gillar fjärilsmarkerna så det gäller att ha stövlarna på.
Lite stillsammare bland fjärilarna idag, men några fastnade iaf på bild:
Luktgräsfjäril
Ängsblåvinge med genomlysta vingar.
Ljungblåvinge
24 juni
Dagens VIP dök upp på em hemma på gården: en Aspfjäril. Enormt stor i förhållande till andra andra fjärilar.
Dagens tur bjöd på en riktig höjdare! Dalarnas landskapsinsekt: Violettkantad guldvinge. Lyckades faktiskt hitta både honan och hanen. Lokalen ligger efter Länsan-vägen c:a 500 m från Idkerbergsvägen.
Hanen var riktigt svårflirtad. For runt som en F1-bil och ville inte bli fotad, så det blev som det blev; en bild iaf.
Honan var mest intresserad av att krypa ner i gräset mot den täta markvegetationen. Kanske äggläggning på G ?!
21-22:a juni
En promenad per dag längs Fjärilsvägen utanför Gävle. Den 21:a i strålande sol och gassande värme, men blåsigt. Den 22:a var det mulet, regnstänk i luften och mycket blåsigt.
Naturligtvis blev den 21:a den mest givande. Här några bilder:
Skogspärlemorfjäril
Midsommarblåvinge, hane
Undersidan: Den vita kilen når inte ner till den centrala fläcken.
Vitgräsfjäril; ovan- och undersida
Sotnätfjäril, ovan och undersida.
Svartfläckad glanssmygare, hane.
Silverblåvinge, ovan- och undersida
Violett blåvinge, ovan och undersida.
20:e juni
Kvällsnöjet att beskåda en ivrigt jagande Hornuggla börjar tidigare och tidigare på kvällen. Idag strax efter 18-tiden
Ny bekantskap i hagarna idag. Luktgräsfjärilarna har tydligen kläckts idag, och fladdrar runt i gränsområdet mellan hagarnas gräs och skogskanten.
Hanen har mindre ögonfläckar och vita vingfransar
Honan med sina gulkantade ögonfläckar. 5 på bakvingen och 2 på framvingen
Backfältmätare, Dalviksberg
19:e juni
Ingen riktig fjärilsdag idag, men desto fler trollsländor nere vid sjölandet. Framför allt fyrfläckade surrade i luften.
Inte ens under måltiden fick den vara i fred.
18:e juni
Hundpromenaden gick idag längs hagkanterna i knähögt gräs, så en och annan fjäril fladdrade upp och iväg utom räckhåll. Men en nykomling blev det iaf: en Pärlgräsfjäril:
Motljusbild av Förväxlad Fältmätare.Hane med sina antenner.
17:e juni
Dagens, eller rättare, kvällens möte blev mötet med Hornugglan. Ikväll c:a 1 timme tidigare än senast
Dagens överraskning får denne lille junior bli som kom helt oberörd spatserande upp mot vårt hus och bilparkeringen. Och där stod jag och mina 2 stora Flattar á 50 kg. Det blev av naturliga skäl ett kort möte.
16:e juni
Spännvallen igen i ett blåsigt men för övrigt hyfsat väder. Turen fortsatte sedan förbi Mossbodarna till en liten inäga strax före vägen till Idkerberget.
Några bilder:
Kan vara Ängsblåvinge,
Brun Gräsfjäril räknas som Missgynnad och är fridlyst.
Kamgräsfjäril. Visar tyvärr aldrig sin ovansida i vila.
Den Sorgklädda fältmätaren finns på plats som vanligt
Rödfransad Björnspinnare med sin antenner.
Bilderna nedan är på honor:
****************************************************************************************************************************
Sent kvällsfoto: En aning irriterad Hornuggla som visar upp ett ”horn”
14:e juni
Klockan 22.15 Punktligt dyker Hornugglan upp på sorkjakt över hagarna
Eftermiddag: Härlig skogstur på småvägarna vid Noraå och några av reservaten runt om i området.
Men först och främst är målet Spännvallen för att se om det finns fjärilar där. Tyvärr blåser det halv storm så att hinna med o fota fjärilarna är inte lätt. Några bilder blev det iaf, bl.a. en nykomling; Ängsblåvingen. Ett tips till NIKON-Berra; fjärilarna finns i den bortre delen av hagen.
Den Brunfläckiga Pärlemorfjärilen:
Den Rutiga Buskmätaren fladdrade runt i det höga gräset:
Den Sorgklädda Fältmätaren finns också på Spännvallen
12:e juni
Regn, regn ………
Kollade på nätet (!) och hittade denna varelse. Ett Nässelfly.
11:e juni
Fantastiskt sommarväder som inspirerar till fjärilsfotandets ädla konst. Men tyvärr verkar det vara dålig fart på dom, åtminstone i mina trakter. Svärmare vimlar det av iaf ute i hagarna, så det får bli en blandad kompott idag:
Liten Fläckmätare
Sorgklädd fältmätare
Backfältmätare
En fjäril blev det iaf;
En blixtsnabb Angssmygare.
Avslutar dagen med några bilder på den Fyrfläckade Trollsländan:
10:e juni
Vid 22-tiden gled en spännande nykomling upp över hagarna ner mot sjön. En jagande uggla. Frågan är vilken uggla det var. Provade att fota. Skymning, långt avstånd och med för kort tele: 70-200/2,8. Men vad gör det. Det var länge sen jag såg en jagande hornuggla från tomten.
Hornugglan är en aktiv natt och skymningsjägare till skillnad mot jordugglan som även är dagaktiv. Svåra att skiljas åt. Men detta är en hornuggla.
Aurorahonan är inte lika iögonfallande som hanen utan liknar många vitfjärilar. Men vingarna är mer rundade på Aurorahonan.
…..och så dagens Fyrfläckade förstås:
8:e juni
Fortsätter med några tomt-obsar från idag:
Den bruna kärrhökshanen har fått en bråd tid. Syns mest varje dag. Ungar i boet, förstås.
Den fyrfläckade trollsländan bevakar sitt revir i vår trädgård;
En snabbvisit av en Ängssmygare,hane :
7:e juni
Den lilla s.k. Trollsländepölen vid Hälgebergets fot börjar tyvärr torka upp i det vackra sommarvädret vi haft några dagar så inga trollslände- obsar idag
Vid vändplan uppe vid Lilla Loberget börjar det bli iaf lite aktivitet bland fjärilarna:
Rutig Buskmätare; dagaktiv nattfjäril.
Prydlig pärlemorfjärils vackra undersida av vingarna.
En något sliten Prydlig Pärlemorfjäril
6:e juni
Snickardag idag. Med hammaren i den ena handen och kameran i den andra. Det gäller ju att hänga med när sevärdheterna fladdrar in på gården
Den fyrfläckade trollisen ville vara med på bild även idag:
En av de vackraste fjärilarna är i mitt tycke Aurora-fjärilen. Även den på besök idag:
Den genomlysta vingen visar även det vackra mönstret på vingens undersida.
5:e juni
Idag dök den så upp i vår trädgård. Fjärilsvärldens egen långflyttare. Flyger från södra Europa och norra Afrika ända upp till vårt land. Här lägger den ägg och bidrar till en ny generation och sedan dör den här i vårt land: Tistelfjärilen.
Ännu en nykomling hemma i buskarna är den tidigaste av blåvingarna: Tosteblåvingen.
Några Trollsländor surrade runt bland träden. Bland annar stannade den här Fyrfläckade trollsländan upp ett tag på rhododendronbusken och vilade.
1:a juni
Dey vackra vädret med sommartemperaturer håller i sig så det fick bli en tur till Hälgeberget för att kolla läget i” Trollsländepölen” En liten näringsrik pöl på några kvadratmeter som tycks locka till sig trollsländor. Även så idag:
Denna breda och på bakkroppen blåpudrade trollslända ger ett kompakt och lite säreget intryck när den flyger över pölen. Det är hanen av Bred Trollslända som dessutom visar upp gulfärgade segment på bakroppen ( S3 till S8)
Riktigt illa gick det för den gulfärgade honan som plötsligt plumsade ner i vattnet och drunknade:
Svår att få syn på var den här Allmänna ängsmätaren (honan) när den slog sig ner i markvgetationen.
********************************************************************************************************
Älgen och Räven
********************************************************************************************************
SMÅ-GODIS.
********************************************************************************************************
Butterflies in Sweden; Nymphalidae (Praktfjärilar).
********************************************************************************************************
*******************************************************************************************************
Klicka här så hittar du den professionella fotografen och fantastiska webdesignern Therese från Studio Nokomis, Falun., som har skapat mina sidor
********************************************************************************************************
Fotoboken om ett år i Frostbrunnsdalen, Borlänge. Foto och text: Leif Wickman>
——————————————————————————————————————
——————————————————————————————————————
Väl mött!
Leif Wickman
WEBBMASTER: Teski
© Bilderna på sidan tillhör Leif Wickman.Vill ni använda någon bild: Klicka på länken Kontaktsida och meddela mig.